A sziget

Hvar szigetHvar, a leghosszabb (kb. 70 km) adriai sziget, az olívaligetek, türkizkék öblök, zöldellő erdők és a kábító illatú levendulák és rozmaringok csodálatos egyvelege. A turizmus a sziget északi részén fekvő négy legfontosabb település vonzáskörzetére összpontosul: Hvarra, Stari Gradra, Vrboskára és Jelsára. Rendkívül kedvező klímája miatt horvát Madeirának is hívják.

A történelmi városkákban díszes templomok és paloták hirdetik a letűnt korok dicsőségét, ugyanakkor a falvakban megfigyelhetők a halászok és földművesek rusztikus, egyszerű házai. A csodálatos természet és az ember alkotta környezet itt felejthetetlen összképet alkot, mely maradandó élményt nyújt az idelátogatók számára.

 A város

A sziget „fővárosa” Hvar, melynek látképe a tenger felől egyetlen totálban fogja össze a pálmafák övezte Rivát és a hétszáz éves védőfalakat, melyek a XVI. Századi Spanyol erődig húzódnak fel a domboldalon. Fölötte áll a franciák által 1811-ben épített Napoleon-erőd. A legszebb templomok, kolostorok és paloták Hvar virágkorából, a velencei uralom időszakából származnak. Hvar védett kikötőjében telelt egykor a velencei flotta, s ma zarándokhajók érkeznek a világ minden tájáról, hogy utasaik a városka nagyvilági atmoszférájában megmerítkezzenek.

A régi kis kikötőtől jobbra nyílik a főtér, rajta a Miniatűr harangtorony és a Városkút. Hvar 850 óta püspöki székhely, és a szomszédos püspöki palotában lehet megtekinteni az egyházi kincseket. 1612-ben a hajdani dokk helyén nyitották meg Európa első újkori színházát. A sétányon tovább haladva találjuk a XV. századi ferences kolostort, amely egy kis földnyelven áll, és gyönyörű kert veszi körbe. A számtalan további látnivaló, a hangulatos sikátorok, a közeli kis szigetek rendkívül tartalmas kirándulási lehetőségeket hordoznak.

Stari Grad

Stari Grad a kontinens egyik legrégibb városkája, a napsütötte, "levendula-illatú" és mintegy 130 éves idegenforgalmi múltra visszatekintő Hvar sziget viszonylatában pedig kétségkívül a legősibb település. Szőlőkertekkel körülvett központja egy 6 km-es fjordszerű öbölben található.

Egyik oldalával a sziget belseje felé tekint, ahol levendulamezők és szőlőültetvények váltják egymást üde színpompában, másik fele pedig egy hosszú, jól védett tengeröböllel határos. A dominikánus kolostor múzeumában számtalan érdekes relikviát őriznek az elmúl évszázadokból. A kikötői sétányon áll a nagy horvát költő Petár Hektorovic kúriája.

Jelsa

Az árnyas mediterrán erdőkkel és levendulamezőkkel övezett Jelsát a legtöbb napsütéses órát számláló Hvar sziget északi oldalán találjuk. A mintegy 130 éves idegenforgalmi múltú városka napjainkban Hvar egyik fontos igazgatási és idegenforgalmi központja, mely mélykék tengeröbleivel, kristálytiszta vizű strandjaival évente emberek ezreit csábítja nyaralásra. A főtéren található néhány szép polgárház, valamint a S. Ivan barokk templom. Minden év augusztus végén három napig ünnepli Jelsa a Dani Vinát (bornapok) tüzijátékkal és egyéb programokkal.

Vrboska

VrboskaA hangulatos kis halászfalu a sziget északnyugati részén egy öbölben helyezkedik el. Vrboska gazdasága a gyümölcstermesztésen, az olajbogyó és fügetermelésen, a szőlészeten és halászaton alapszik, így minden feltétel adva van a nyugodt üdüléshez. Fenyőerdő veszi körül, néhány szálloda, a magánházak, az apartmanok és a bérelhető szobák valamint a sportolási és rekreációs tevékenységek biztosítják a jóminőségű pihenést. A kis kikötőn kívül, ahol kisebb jachtok is lehorgonyozhatnak, Vrboskában van vitorláskikötő is, amely alkalmas arra, hogy fogadja az Adriai-tengeren átutazóban levő vitorlázókat is.

A település különlegessége az 1580-ban épült Sveti Marija erődtemplom. A Szent Lőrinc templom nevezetessége Paolo Veronese táblaképe, a kikötőben pedig halászati múzeum tekinthető meg. Mivel a helységnek nagymúltú halászati hagyománya van, ha Vrboskában nyaral, mindenképpen látogassa meg a Halászmúzeumot is.

Gasztronómia

Hvar gasztronómiai különlegességeiHvar köztudottan a legnemesebb horvát borok hazája. Az egyik legnépszerűbb fajta a finom zamatú fehér bogdanusa, mely elsősorban halételek mellett „érzi jól magát”. De ne hagyjuk ki a többi nagy nevet sem: ha ivan dolacot, zlatan plavacot vagy dobrogostot rendelünk, biztosan nem fogunk csalódni, remek ízélményben lesz részünk!

A hvari konyha a dalmát konyha ízvilágába illeszkedik, vagyis könnyed, egyszerű főzési eljárásokra épül, kevés zsiradékot használ (az is szinte kizárólag olívaolaj), viszont nagyon bőkezűen bánik a friss fűszerekkel, mint pl. a majoránna és a bazsalikom. A sziget jellegzetes egytálétele a krumplis-halas „gregáda”.

Az édességek az általunk megszokottakhoz képest szintén puritánabbak, de annál finomabbak és esszenciálisabbak – ha tehetjük, kóstoljuk meg a borsoskekszet vagy a friss ánizzsal készült „hvari kisvirágot” (szintén szárazsütemény).

Szórakozás - éjszakai élet Hvar-on

Hvar éjszakaA Hvar sziget kínálta egyedülállóan nagystílű, ugyanakkor eredeti és fantáziadús szórakozási lehetőségekről alighanem sokat hallottunk már. Egy biztos: Hvarban akár az egész éjszakát átmulathatják a vállalkozó kedvűek és a kellően mély zsebűek!

A bulik sokszor már a strandokon elkezdődnek, majd divatos „after beach partyként” folytatódnak a partról a városközpontba vezető utcácskák kávézóinak teraszain. Egy rövid és könnyed vacsora után pedig máris itt az esti partik ideje, amelyek rendszerint valamelyik felkapott diszkóban vagy bárban találnak stílszerű folytatásra.

Ne csodálkozzunk hát, ha Hvar utcáin és bárjainak teraszán megpillantunk egy-egy hollywoodi hírességet is! A sziget többi települése azért esténként ennél jóval csendesebb – sőt, a hvari falvak elsősorban éppen nagy nyugalmat ígérő környezetükkel csábítják az igazi csendre vágyó utazókat.